Miesięcznik "BIZNES meble.pl" marzec 2019

114 DESIGN • WYDARZENIA BIZNES MEBLE.PL | MARZEC 2019 Triumfowaï Maxime Augay –bfrancuski projektant, autor maïego, przenoĂnego wyciÈgu kuchennego. Wyróĝnienia przypadïy Jingbei Zhend ze Szwecji, która zaprojektowaïa zestaw do czyszczenia „Rebrush” oraz mïodemu Niemcowi Peterowi Sorg za kompaktowe laboratorium kuchenne „SPL 3650”. Wbtym roku –bpo raz pierwszy –bzbkonkursu „Pure Talents Contest” towarzyszÈcego targom „IMM Cologne” zostaïa wyodrÚbniona ibuzyskaïa samodzielny byt kategoria „Kuchnia”. Wszystkie nagrodzone ibnominowane wbniej produkty prezentowano wbramach „FutureDesign” obok instalacji „FutureKitchen” (proj. Alfredo Häberli) wbpawilonie wystawowym „LivingKitchen”. dla kuchni MĄode talenty Nagroda: przenoȀny wyciĭg kuchenny, proj. Maxime Augay, Francja Urzīdzenie idealne do niewielkich kuchni. MaŽy, porőczny wyciīg przechwytuje opary z̓gotowania bezpoǽrednio nad rondlem czy patelniī. Oczyszcza powietrze za pomocī 2 róǭnych Ȁltrów, które moǭna Žatwo wyjīǺ i̓umyǺ. Filtr umieszczony z̓przodu pozwala pozbyǺ siő tŽuszczów, a̓Ȁltr z̓wőglem aktywnym z̓tyŽu oczyszcza powietrze zanim traȀ ono z̓powrotem do pomieszczenia. Wyciīg ma uchwyt, który uŽatwia przenoszenie, a̓takǭe –̓aby zaoszcző- dziǺ miejsce –̓powieszenie np. na ǽcianie, gdy nie pracuje. Ocena jury: wraǭenie robi wielka funkcjonalnoǽǺ wyciīgu, przy jednoczeǽnie niewielkich gabarytach. Projekt wybiega w̓przy- szŽoǽǺ, bo domy, a̓w nich kuchnie, w̓megamiastach bődī maŽe i̓bődī potrzebowaŽy zminimalizowanego wyposaǭenia. Wyróǯnienie: zestaw do czyszczenia „Rebrush”, proj. Jingbei Zheng, Szwecja „Rebrush” zostaŽ wykonany z̓luǿy (trukwa, roǽlina z̓rodziny dyniowatych) i̓jest przyjazny dla ǽrodowiska. Zapewnia dokŽadne, a̓przy tym przyjemne, mycie. Eleganckie uchwyty stanowiī wartoǽǺ samī w̓sobie i̓dodajī codziennym czynnoǽciom wraǭeǻ estetycznych. Poza tym dziőki Žatwej wymianie, uchwyt jest wielokrotnego uǭytku –̓zmienia siő tylko gībkő. Ocena jury: bardzo waǭny projekt z̓punktu widzenia ekologii i̓zrównowaǭonego rozwoju. „Rebrush” jest naturalnym produk- tem, które z̓powodzeniem zastőpuje tworzywa sztuczne. Wyróǯnienie: kompaktowe laboratorium kuchenne „SPL 3650”, proj. Peter Sorg, Niemcy Inspiracjī dla „SPL 3650” byŽa gastronomia i̓sprzőt laboratoryjny. PowstaŽ kompaktowy moduŽ pozwalajīcy na kompleksowe przy- gotowywanie potraw, od pŽukania, poprzez krojenie, gotowanie, po zmywanie. Przypomina niezwykŽy zlew z̓tylnī i̓bocznymi ǽciankami oraz zintegrowanī bateriī i̓póŽkī. „SPL 3650” wykona- no z̓corianu, jego powierzchnia jest gŽadka, bezspoinowa, piőkna i̓Žatwa do czyszczenia. Ocena jury: kompaktowe laboratorium kuchenne bődzie ǽwietnie pasowaǺ do przyszŽych mikromieszkaǻ. To maŽa kuchnia, w̓której niczego nie brakuje. Moǭe byǺ zainstalowana wsződzie tam, gdzie jest podŽīczenie do wody. katwo teǭ jī zabraǺ ze sobī. TEKST: BARBARA SOJKO

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=