Miesięcznik "BIZNES meble.pl" maj 2018

design X wydarzenia 68 BIZNES meble.pl [ maj 2018 S erce domu, wraz z prze- strzenią odpoczynku i spo- żywania posiłków, jest głównym akumulatorem życia rodzinnego. Sprzyjająca prze- strzeń wspomaga swoich użytkowni- ków, a nowoczesna rodzina opiera się nie tylko o bliskich, ale również na swo- im otoczeniu: interesuje się ekologią, dba o środowisko i ogranicza konsump- cjonizm. Wprowadzanie w życie głów- nych postulatów permakultury tzn. sys- temu projektowego będącego podstawą działań w zgodzie z naturą i ludźmi jest krokiem w przyszłość nowoczesnego, odpowiedzialnego życia. d To już drugie, bliskie spotkanie z projektami z 17. edycji Programu Edukacyjno-Projektowego, realizowanego na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu pod kierunkiem prof. Katarzyny Laskowskiej. Projekt „Free Family” opiera się na obserwacji trendów światowych, jak również na wnioskach z badań związanych z życiem codziennym rodzin wielopokoleniowych. Spotkanie 17. PE-P P A T R O N A T J o a n n a L i s i e c k a Stół jadalniany„Tipi”uzupełniony o formę uchwytów, utrzyma nawet najcięższą torebkę. Sprawi też radość dziecku zamieniając się w plac zabaw, poprzez montaż koca i wzmocnienie„fortecy”.„Tipi”proponuje przestrzeń do rysowania na spodnim blacie, gdzie dzieci mogą przekazy- wać sobie tajne wiadomości. Rodzinnie w kuchni i nie tylko. Zabawa w całym domu jest tym, co pobudza wyobraźnię dziecka najbardziej! Projekt„Free Family”obejmuje 3 projekty brył meblowych uzupełniających standardowe, domowe rozwiązania, o przyjazne dziecku i jego najbliższym obiekty. Bryły te, po- zwalają na wykorzystanie potencjału przestrzeni w alternatywny sposób. „Spiżarnia”jest również zaprojektowana przez studentki w oparciu o ich własne doświadczenia. Łączy w sobie funkcje mobilnego parawanu, spiżarki na zaprawy i zakupy, jak i strefę upraw. Jest to nowy kierunek w przystosowywaniu naszych domów i mieszkań do zmieniających się warunków i świadomości ekologicznej. Hydroponiczna uprawa roślin oszczędza przestrzeń oraz pozwala wprowadzić roślinność do domów zapewniając zdrowe i smaczne warzywa. Stosowanie ich do przygotowywania codziennych posiłków wzbogaca dietę o zdrowe elementy. Mały pomocnik w kuchni zawsze się przyda.Wprowadzanie dziecka w sekrety kuchni połączone z prostymi czynnościami przy wspólnym blacie pozwala na budowanie pozytywnych relacji i z czasem usamo- dzielnia dziecko. Liczenie warzyw czy obserwowanie rodzica w kuchni uczy i bawi.„Kid.Do”w pozycji poziomej pełni funkcję indywidualnego stanowiska pracy dla dziecka, części siedziska i blatu służą do rysowania i zabawy.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=