Miesięcznik "BIZNES meble.pl" czerwiec-lipiec 2020

35 analiza • branża biznes meble.pl | czerwiec-lipiec 2020 frontowani z kryzysem spowodowanym pan- demią koronawirusa –mówi Anna Grenke. Targi „IMM cologne” oraz „Living Kit- chen” są platformami biznesowymi, nie- zbędnymi aby wprowadzić gospodarkę po- nownie na drogę trwałego i stabilnego rozwoju. Dlatego też odbędą się w Kolonii planowo w dniach 18-24 stycznia 2021 r. To jest nasz ważny cel, dla realizacji którego pracujemy nad koncepcją wdrożenia działań chroniących wszystkich uczestników tych im- prez targowych. Bezpieczeństwo naszych wy- stawców, odwiedzających oraz naszych pra- cowników ma dla nas najwyższy priorytet. Obecnie pracujemy nad szeregiem przedsię- wzięć, obejmujących zasady zachowania od- powiedniej higieny, odstępu oraz komunikacji między uczestnikami jak również opracowuje- my przepisy konsekwentne regulujące procesy przemieszczania się przy wejściach na targi, do hal oraz na stoiskach. Stawiamy na pro- się osób oczekujących na obsługę w odległości 2 metrów od osoby obsługującej. 5. Dezynfekowanie powierzchni lady recepcyjnej w punkcie obsługi nie rzadziej niż co godzinę. 6. Zastosowanie rozliczeń bezgotówkowych, zabezpieczenie folią termi- nali płatniczych oraz ich dezynfekowanie nie rzadziej niż co godzinę. Stoiska wystawiennicze i strefy dla gości 1. Dostosowanie liczby dostępnych miejsc siedzących na terenach targo- wych poprzez wprowadzenie specjalnych rozwiązań umożliwiających zachowanie odległości przynajmniej 2 metrów zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa. 2. W trakcie montażu i demontażu stoisk zachowanie zasad bezpieczeń- stwa obowiązujących dla firm zabudowujących i dostawców zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami i zaleceniami GIS. 3. Zobowiązanie Wystawców do zapewnienia na stoiskach stosownych środków ochrony osobistej dla personelu oraz środków dezynfekują- cych. 4. Wydanie zaleceń wystawcom, aby w miarę możliwości materiały dla gości targowych były dostępne tylko w wersji online (np. na ekranach, pliki przekazywane online). Przestrzenie gastronomiczne 1. Przygotowanie sposobu funkcjonowania przestrzeni gastronomicznych (w tym restauracji) zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa w tego typu obiektach. 2. Zapewnienie bezpiecznej przestrzeni dla gości oczekujących na wejście do przestrzeni gastronomicznych (w tym restauracji) z zachowaniem bezpiecznych odstępów minimum 2 metry. Higienia otoczenia i środki bezpieczeństwa 1. Serwis sprzątający otrzyma szczegółowy plan zachowania higieny. 2. Zapewnienie odpowiedniej ilości urządzeń do higieny rąk, środkami na bazie alkoholu w miejscach przebywania gości np. w recepcji, w toale- tach, przed przestrzeniami gastronomicznymi itp. 3. Przeszkolenie personelu obsługującego wydarzenie targowe w zakresie zasad reżimu sanitarnego i bezpieczeństwa podczas przebywania uczestników na terenach targowych. 4. Regularne, nie rzadziej niż co 2 godziny, czyszczenie i dezynfekcja czę- sto dotykanych elementów infrastruktury: klamki, poręcze, balustrady, blaty z użyciem środków dezynfekujących. 5. Przechowywanie śmieci i odpadów w pojemnikach zamkniętych, regu- larnie czyszczonych i dezynfekowanych. 6. Regularne wentylowanie pomieszczeń i przestrzeni, w jakich przeby- wają uczestnicy. 7. Wyposażenie wszystkich toalet w płynne mydło i jednorazowe ręczniki papierowe, a także w płyn dezynfekujący. Regularna kontrola stanu asortymentu w toaletach oraz stanu toalet oraz wprowadzenie kart kontrolnych, z częstotliwością serwisu co godzinę. 8. Zapewnienie obecności zespołu medycznego dostępnego na terenach targowych podczas wydarzenia. Komunikacja z gośćmi 1. Podejmowanie wzmożonych akcji informacyjnych dotyczących zasad bezpieczeństwa obowiązujących uczestników wydarzenia na terenach targowych. 2. Wprowadzenie zmian w regulaminach udziału w targach z uwzględnie- niem zapisów o zasadach bezpieczeństwa. 3. Komunikowanie (przez system dźwiękowy lub systemy audiowizualne) o ograniczeniach liczby osób mogących przebywać jednocześnie na terenach targowych, zachowania odległości między kolejnymi osobami, obowiązku unikania skupisk ludzi oraz przestrzegania zasad higieny. 4. Zamieszczenie w widocznych miejscach materiałów edukacyjnych (w postaci plakatów, plansz na ekranach czy filmów instruktażowych) na temat higieny rąk i zachowania podczas kichania lub kaszlu (toalety, punkty obsługi klienta, strefy wejściowe) oraz utrzymywania odpo- wiedniego dystansu z innymi ludźmi i unikania uścisków dłoni. 5. Uruchomienie alarmowego numeru telefonu, dostępnego w czasie wydarzeń targowych, oznakowanie w widocznych miejscach informacji o tym numerze i zasadach korzystania. Wostatnich latach targi meblowe miały się bardzo dobrze, a producenci mebli kładli duży nacisk na wystąpienia targowe. Myślę, że docelowo wróci to do stanu sprzed pandemii. Trudniejsza jest odpowiedź na pytanie: kiedy to może nastąpić? Można pokusić się o twierdzenie, że wtedy, kiedy cały świat wróci do normalnego funkcjonowania. Póki co jesteśmy po udanych targach wPoznaniu i na tym etapie – wdrożeń oraz ostatecznych zmianw projektach – jak zawsze dominuje zdalny kontakt z klientem, więc w zasadzie nic się nie zmieniło. Grzegorz Kalinowski, dyrektor handlowy w firmie Libro.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=