Miesięcznik "BIZNES meble.pl" wrzesień 2017

technologie X ekologiczne aspekty produkcji 120 BIZNES meble.pl [ wrzesieñ 2017 D o rozkoszowania się niekonwencjonal- nymi wrażeniami, tak widokiem, jak i smakami potraw z resztek, zaprasza WastED London. Niepowtarzalny kli- mat i atmosfera miejsca powstały z po- łączenia idei kontrkulturowego ruchu Food Waste z wyczuciem smaku najlepszych brytyjskich i europejskich szefów kuchni. Menu jest zróżnicowane, ale można w nim również znaleźć klasyczne propozycje, ty- powe dla brytyjskiej kuchni. Składniki pozyskiwane są od lokalnych wytwórców. Do restauracji trafiają one również z lokalnych zakładów przemysłowych. Wbrew pozorom, świat nie zwariował. Nie od dziś wiadomo, że to, co ma- sowe bywa podważane i krytykowane. Na problem wyży- wienia ludzkości, a szczególnie na wyrzucanie jedzenia, kiedy mniej zamożnych dotyka głód, zwraca uwagę ruch skupiony wokół tematu „food waste”. WastED to z kolei wspólnota szefów kuchni, farmerów, rybaków, dystrybu- torów i sprzedawców żywności, a także projektantów. Ich wspólne działanie ma na celu zwrócenie uwagi na pro- Na Oxford Street w Londynie, na dachu słynnego luksusowego domu towarowego Selfridges można wypić herbatkę lub zjeść coś pysznego, przygotowanego gościnnie przezWojciecha Modesta Amaro z… odpadków. Do tego, można podziwiać miejską panoramę siedząc na krzesłach z karczocha. CZEMU ZARAZ ZbDREWNA… D i a n a N a c h i ł o Sofa„Arnhem”firmy DeVorm projektu Sebastiana Herk- nera powstała z materiałów z recyklingu. Przemysłowe resztki bawełniane też mają szasnę na drugie życie. Fot. Krupka Sieghan.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=