Miesięcznik "BIZNES meble.pl" wrzesień 2017

ekologiczne aspekty produkcji X technologie wrzesieñ 2017 [ BIZNES meble.pl 121 Misy zaprojektowane przez Martina Krupka powstały z bawełnianych odpadów przemysłowych. f blem żywnościowy, a także częściowe jego rozwiązanie. To szczytne działanie ma również wymiar przyjemności. W londyńskim WastED kreowane są niepowtarzalne, deli- katne potrawy i smaki. Odbywa się to w atmosferze igno- rancji oficjalnego systemu organizującego pozyskiwanie, sprzedaż i konsumpcję żywności. Miejsce to jest ciekawe również ze względu na wypo- sażenie. Wnętrze londyńskiej restauracji zaaranżowano meblami z karczocha wykorzystanego jako alternatywa do drewna. Ekologiczny, w 100% biodegradowalny materiał wykorzystano na wiele możliwych sposobów. Angielską herbatkę można popijać siedząc przy stoliku z karczocha, na krzesłach z karczocha… „Artichair” to projekt Spyro- sa Kizisa dla Schaffenburg. Fotele z WastED powstały, aby zademonstrować potencjał materiału możliwego do zasto- sowania w przemyśle meblarskim. Twórcy zwracają uwagę na aspekt ekologiczny. Zanim meble się zużyją i zostaną spalone, wyrośnie już nowy materiał do produkcji kolej- nych modeli. Zalety „Artichair” zostały docenione przez jury kon- kursu Green Product Award i fotele otrzymały nagrodę w kategorii Newcomer. Laureatów konkursu zorganizowa- nego przez White Lobster można było poznać na targach „Interzum” w Kolonii m.in. dzięki dystrybuowanej tam książce „Green Product Book”. Publikacja, tak jak i kon- Z lakierowanego bezbarwnie bambusa oraz stali malowanej proszkowo wykonany został regał łazienkowy„Dynan” zaprojektowany przez Monikę Mulder dla IKEA. W„Green Product Book”znalazł się m.in. materiał z bawełnianych odpadków poproduk- cyjnych opracowany przez firmę Möve, instytut STFI i BASF.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODEyNDg=